Tuesday, February 28, 2012

29 februarie - Semnificaţia zilei

Data de 29 februarie este a 60-a zi a calendarului gregorian care apare doar în anii bisecţi...

Tradiţii de 29 februarie: Femeile pot cere în căsătorie bărbatul iubit... 

http://agenda.ro/news/news/2070/femeile-pot-cere-in-casatorie-barbatul-iubit.html1828 – Împăratul rus Nicolae I a promulgat regulamentul privind administrarea Basarabiei ţariste...
Prin acest regulament a ţarului rus, executat de guvernatorul Voronţov ("Regulamentul Voronţov") se legifera lipsirea de autonomie a Basarabiei Ţariste şi anume înlocuirea Consiliului Suprem cu un Consiliu provincial (Oblastnoj sovet) care urma să se întrunească doar de ori pe an şi să discute doar chestiuni economice şi de aprovizionare. Din sfat erau excluşi deputaţii nobilimii.
220 de ani de la naşterea compozitorului italian
Gioacchino (Giovacchino) Antonio Rossini
(29 febr. 1792 – 13 noiemb. 1868).
A fost unul dintre cei mai aclamaţi şi mai populari compozitori, bucurându-se de o faimă rar întâlnită, în timpul vieţii sale. De la vârsta de 18 ani, a compus cu o extremă uşurinţă lucrări dintre cele mai diverse. Astfel, într-un interval de circa 17 ani, el a oferit publicului 40 de opere, din care aproape jumătate s-au menţinut în repertoriu. A ajuns la celebritatea universala cu „Il Barbiere di Siviglia” (Bărbierul din Sevilla), în 1816.

 60 de ani de la naşterea lui Gheorghe Duca, om de ştiinţă, doctor habilitat în chimie, academician, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei (29 febr. 1952).

No comments:

Post a Comment