Monday, December 6, 2010

De la Sf. Nicolae din Myra la Moş CrăciunOraşul antic Demre - numit Kale până în 2005 - este o localitate pe malul Mării Mediterane, la 48 km est de Kaş, 25 km vest de Finike si 225 km sud-vest de Antalya.
Demre este situat pe locul fostului oraş antic Myra, al cărui episcop a fost chiar Sfântul preferat al copiilor - Nicolae de Myra. In zona Demre - Kale s-au răspândit veştile despre cadourile neaşteptate şi s-a născut legenda Moşului Nicolae, încă din epoca bizantină - secolul X.

Astăzi acest lăcaş, Biserica Sf. Nicolae - Noel Baba Kilisesi sau Aya Nicola Kilisesi are rol doar de muzeu pe care turcii încearcă să-l menţină în starea sa iniţială. Din cauza prafului care vine de pe munţi, Biserica este apropae pe jumătate îngropată în pământ.

Pe pereţi se mai pot vedea fragmente din fresci. Sub altar este un tunel în formă de semicerc. Se spune că dacă iţi pui în gând o dorinta si treci prin tunel de trei ori, aceasta se va împlini. Iar daca te vei ruga la mormântul Sfantului Nicolae, aceasta se va îndeplini cu siguranţă.

Se pare ca biserica Sf. Nicolae a fost construita în secolul III şi a adăpostit moaştele Sfântului. Clădirea a fost avariată şi distrusă in repetate rânduri. Cele doua încăperi cu cupole de astazi au făcut parte din reconstrucţia bisericii din secolele V - VI si reprezinta fundaţia noii biserici construite în secolul IX.
În anul 1087 moaştele Sfântului au fost furate de comercianţii italieni. Clădirea de astăzi este o reconstrucţie datând din 1789, la care s-au folosit materialele din secolul VIII.

Sfântul Nicolae


Potrivit tradiţiei, Sfântul Nicolae s-a născut în secolul IV, în provincia Lichia, oraşul Patara (Turcia). Părinţii au fost oameni înstăriţi, dar şi foarte credincioşi. Şi-au dorit mult un copil. Şi Dumnezeu le-a dăruit unul, a fost singurul. Unul milos, foarte înţelept şi extrem de curajos. A învăţat viaţa duhovnicească de la unchiul său, Nicolae, episcopul Patarelor. Rămas orfan devreme, Sfântul Nicolae şi-a împărţit averea moştenită fără să păstreze nimic.
S-a gândit apoi să-şi petreacă viaţa în tăcere şi singurătate, însă vestea lui Dumnezeu a fost alta: "În mijlocul poporului să-ţi săvârşeşti nevoinţa ta, dacă voieşti să fii încununat de Mine". Înălţat Arhiepiscop al Mirelor Lichiei, Sfântul s-a dovedit un bun păstor al turmei sale. Este părintele bun şi înţelept care dăruieşte lumină şi har credincioşilor, este ocrotitor al copiilor şi apărător al credinţei ortodoxe.
În vremea prigoanelor lui Diocleţian împotriva creştinilor, Sfântul a fost aruncat în temniţă, însă şi de acolo îi vorbea poporului despre Legea lui Dumnezeu. A fost eliberat după urcarea pe tron a Sfântului Constantin. Potrivit tradiţiei, Nicolae a fost unul dintre Sfinţii Părinţi participanţi la Sinodul de la Niceea.
Sfântul Nicolae a apărat dreptatea printre oameni şi a mântuit de la condamnare trei bărbaţi. A fost considerat sfânt de popor chiar din timpul vieţii. Oamenii îl chemau având credinţa că necazurile lor vor fi mântuite. Două dintre minunile sale au marcat profund conştiiţa creştinilor şi stau la baza convingerii că Moş Nicolae aduce daruri în noaptea de 5 spre 6 decembrie.
Se spune că o familie săracă avea trei fete. Şi, atunci când acestea au crescut, părinţii s-au gândit că o viaţă "uşoară" ar fi soluţia la sărăcia în care trăiau. Sfântul Nicolae a avut însă un alt plan cu ele şi le-a salvat sufletele, pe rând, punându-le la fereastră câte o pungă cu bani.
Se mai povesteşte că Sfântul ar fi salvat de la naufragiu, prin rugăciune, nişte marinari, iar de atunci aceştia îl cinstesc şi îl consideră ocrotitorul lor. Popularitatea sa a crescut atât de mult încât în Rusia aproape toate bisericile au colţ de rugăciune închinat Sfântului Nicolae. După o viaţă aspră, dar plină de credinţă a trecut la viaţă veşnică pe 6 decembrie 343, iar din anul 1087, moaştele sale sunt păstrate la o biserică din Bari, în sudul Italiei.
În Scandinavia, cu mult timp în urmă, Odin, zeul suprem, le aducea daruri copiilor, iar celor din nordul Germaniei, Zeul Thor. Acesta conducea o caleaşcă trasă de două capre, Cruncher şi Cracker. La creştinii din Ghana, Moşul vine din junglă, iar în Hawaii, cu barca. Sania trasă de reni este încărcată cu daruri pentru copiii din Danemarca, stelele dăruiesc cadouri copiilor din Polonia, iar în Ungaria, îngerii le aduc celor mici bomboane şi nuieluşe. O cămilă tânără îl ajută pe Moş în Siria, iar la noi, copiii cuminţi primesc daruri, însă cei neascultători, nuieluşe.
Moş Crăciun nu mai are în prezent decât prea puţin de-a face cu spiritualitatea creştină. În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua darurilor şi a activităţilor caritabile. Multe ţări şi-au păstrat propriile obiceiuri şi tradiţii de Sfântul Nicolae. Copiii tuturor ţărilor creştine au fost învăţaţi că în noaptea de 5 spre 6 decembrie Sfântul Nicolae vine cu daruri. Când pe teritoriul Statelor Unite ale Americii au început să se aşeze imigranţii din ţările germanice şi nordice, imaginea Sfântului Nicolae, Sinterklaas cum îl numeau olandezii, s-a schimbat încet, transformându-l în Santa Claus.
Când ninge pe data de 6 decembrie se spune că Moşul îşi scutură barba şi iarna poate să înceapă. Aceasta este ziua în care binele învinge, prin credinţă, răul, iar în popor este numită Sânicoara. Oamenii se gândesc deja la Ignat şi la Sărbătoarea Crăciunului. Pregătirile încep.

Madlena Puşcaşu

No comments:

Post a Comment