Saturday, March 3, 2012

4 martie - Semnificaţia zilei

                         Ziua mondială a luptei împotriva exploatării sexuale
                         Ziua mondială de rugăciune a femeilor

1882 - S-a născut omul politic român Nicolae Titulescu (1882 -17 mart.1941).  
"A fost ministru de externe al unei ţări mici care a făcut politică mare". A fost în repetate rânduri preşedinte al Ligii Naţiunilor. Politician al păcii, a lansat ideea unei Europe Unite când a introdus sintagma "spiritualizarea frontierelor". Orator impresionant, diplomat de excepţie, Titulescu a fost considerat un ministru al Europei.
„Sentimentul naţional este acela care asigură existenţa popoarelor”.
„Orice cauză pledată pe un ton mai sus decât cel normal este dinainte pierdută”.  „Societăţile nu se guvernează bine decât dacă se suprapun două forţe: inteligenţa şi puterea”. „Sentimentul de încredere este condiţia esenţială a oricărei munci productive”.
„Legea nu e decât o probă a unei părţi din drept; ea nu e dreptul însuşi”.    "Popor alege-ţi şefi, nu stăpâni”!    „Destinul e scuza celor slabi şi opera celor tari”.      (N. Titulescu).  
   1897 - A încetat din viaţă Alexandru Lahovari, jurist şi om politic, orator de mare talent, de mai multe ori ministru (16 aug. 1841- 1897).
„Era un român mare“ (I.L. Caragiale)





1832 - A încetat din viaţă Jean-François Champollion, egiptolog francez, cel care a descifrat scrierea hieroglifică (23 dec. 1790 - 1832).







 1953 - A încetat din viaţă Serghei Prokofiev, pianist şi compozitor neo-clasic. A fost unul  dintre cei mai mari compozitori ruşi ai tuturor timpurilor. Creația sa cuprinde aproape toate genurile muzicale (23 apr. 1891 – 4 mart. 1953).



 



      1678 - S-a născut, la Veneţia, Antonio Vivaldi, violonist şi compozitor italian. Considerat a fi cel mai de seamă reprezentant al barocului muzical veneţian (1678 - 28 iul.1741).




No comments:

Post a Comment