Ziua internaţionala a libertăţii de expresie pe internet
Ziua mondială a rinichiului
Cesare Borgia - Principele ocolit de noroc
1838 - A apărut, la Braşov, ziarul politic Gazeta de Transilvania, cu rol important în lupta de eliberare naţională. A fost primul ziar politic şi informativ al românilor din Transilvania. Întemeiat de George Bariţiu, la 12 martie 1838.
1848 - Simion Barnuţiu a lansat o proclamaţie prin care cerea recunoaşterea românilor din Transilvania ca naţiune politică şi desfiinţarea iobagiei. „Proclamaţia către români”, constituia un adevărat program politic: convocarea congresului naţional român, libertatea individuală prin suprimarea definitivă a iobăgiei, libertate naţională. Ca şi alţi luptători paşoptişti, Bărnuţiu considera că nu poate exista libertate politică şi dreptate socială fără libertate naţională. Polemizând cu înfocare împotriva tezei eronate şi mincinoase a conducătorilor revoluţiei ungare de la 1848 care promiteau românilor şi altor naţionalităţi din Transilvania un regim de libertate politică şi desfiinţarea şerbiei, dar fără recunoaşterea libertăţii lor naţionale, ci dimpotrivă, în schimbul dizolvării lor în naţiunea unică ungară, el a susţinut permanent că „libertatea cea adevărată a oricărei naţiuni nu poate fi decât naţională…nu există libertate atunci când nu-ţi poţi păstra şi afirma liber naţionalitatea… libertatea fără naţionalitate nu se poate înţelege la nici un popor de pe pământ...”
(12 mart. 1737 – 2 aug. 1799). Reprezentant al clasicismului.
75 ani de la naşterea lui Nicolae Bileţchi, critic şi istoric literar, profesor universitar, doctor habilitat în filologie, membru corespondent al AŞM
(12 mart. 1937).
No comments:
Post a Comment