Monday, May 23, 2011

Nicolae Teslea (Nicola Tesla), istro-românul care a transformat tehnologia pe Terra

Este unul dintre cei mai mari inventatori ai secolelor XIX-XX. Considerat de canalul „Discovery” ca fiind unul dintre cei mai mari 100 de americani. Este geniul sub care stă dezvoltarea actuală a omenirii.

Născut la 10 iulie 1856, în localitatea Smiljan, în apropiere de Gospić, Croaţia ca fiu al preotului ortodox Milutin Teslea şi al Gicăi Măndici. Numele iniţial de familie era Drăghici, în timp a fost înlocuit prin porecla de Teslea, după meseria transmisă în familie, de dulgher ( teslari).
A decedat la 7 ian. 1943, la New York, la vârsta de 86 de ani, sărac şi uitat.
După ce a urmat cursurile de inginerie de la Politehnica din Graz ( 1875-1881), îşi începe aici şi seria descoperirilor. A activat apoi la Budapesta, la Paris şi la Strasbourg, iar din 1884, s-a stabilit în America. A lucrat pentru Thomas Alva Edison şi George Westinghouse, după care a preferat cercetarea pe cont propriu.
Inventator prolific în domeniul electro şi radiotehnicii, descoperitorul câmpului magnetic învârtitor. A inventat sistemul bifazat de curent electric alternativ.


A studiat curentul de înaltă frecvenţă. În atomistică, a cercetat fisiunea nucleelor atomice, cu ajutorul generatorului electrostatic de înaltă tensiune. Invenţiile sale au făcut posibilă producerea şi distribuirea curentului electric alternativ. A inventat bobina cu inducţie utilizată şi astăzi la scară largă în tehnologia radio, numită bobina Tesla (1890).


Curent alternativ descoperit de Tesla


Sistemul său a fost utilizat în 1893 pentru a ilumina Expoziţia Universală Columbiană.Expozitia Universala de la Chicago (1893).

Oraşul Chicago iluminat cu ajutorul curentului alternativA pus bazele unei centrale electrice la Cascada Niagara ( 1893).

A făcut cercetări asupra lămpii pe bază de cărbune şi a energiei rezonanţei electrice. A descoperit undele terestre staţionare ( 1899 - 1900 ), dovedind că pământul este conductor de curent electric. Descoperă frecvenţa de rezonanţă a pământului, reuşind să producă primul cutremur artificial. După un secol ştiinţa a demonstrat veridicitatea acestei teorii.

Absolut surprinzătoare şi azi completarea făcută de Teslea: între război şi cutremure există o legătură directă. Demonstrează public dirijarea prin radio, la mare distanţă, a unei nave fără echipaj ( 1898). Oferă în 1915 Comandantului Suprem al Armatei SUA un navomodel telecomandat, dirijat prin radio de la distanţă ce putea lansa torpile asupra flotei inamice. De asemenea, în 1915, oferise SUA proiectul unei rachete dirijate, mai perfecţionată decât celebra V2 a lui Hitler.

Cea mai importantă invenţie pentru apărarea SUA şi a Terrei rămâne a fi celebra „Rază a Morţii”, despre care credea că va aduce pacea mondială.

A fost coordonator al proiectului Philadelphia şi tot el a pus bazele primului accelerator de particule din lume, bazându-se pe principiul fulgerului globular. A fost recunoscut ca cel mai mare inginer electrician al Americii după ce a câştigat în „Războiul Curenţilor”. Pe lângă descoperirile sale despre electromagnetism şi inginerie este considerat un pionier în domeniile roboticii, balisticii, ştiinţa calculatoarelor, fizicii nucleare şi fizicii teoretice. De numele său se leagă primul contact cu alte civilizaţii, savantul recepţionând din spaţiu un semnal radio repetat. A fost ridiculizat de contemporani pentru această descoperire. Tot lui îi datorăm şi primul sistem de comunicaţie Wireless, primii roboţi, prima telecomandă, ideea de vehicul cu decolare verticală etc. A propus o schemă cu un sistem global de 3 comunicaţii fără fir pentru a transmite mesaje telefonice dincolo de ocean : pentru a transmite ştiri, muzică, rapoarte privind piaţa bursieră, mesaje private, şi pentru transmitere de imagini în orice colţ al lumii. Descoperirile sale ştiinţifice sunt de o importanţă colosală. Dacă în anii '30 ai secolului XX, invenţiile sale erau publice, după moartea sa, au fost sechestrate şi ascunse, sub autoritatea guvernului SUA.

Cu numele său a fost botezată unitatea de măsură a inducţiei magnetice din Sistemul Internaţional ( 1 Tesla = 1T ).

Oficial, după moartea sa, a fost trecut îin uitare, dar în realitate invenţiile sale au stârnit
interesul conducerii Armatei SUA.

Nu ne-am hazarda foarte tare dacă am spune că toată tehnica de astăzi, care ne face viaţa mai uşoară, care ne permite comunicarea la distanţe de mii de kilometri şi care anunţă să ne propulseze într-o dimensiune a cunoaşterii şi a existenţei cu totul nebănuită, a fost ridicată şi se află încă în plină construcţie pe pilonii schiţelor şi invenţiilor celui mai mare geniu al umanităţii - Nicolae Teslea.


Bibliografie:

Dicţ. Inventatori şi invenţii.- Buc., 2001.- P. 880.

Personalităţi ale ştiinţei : Mic dicţ. – Buc., 1977. – P. 284.

Encicl. concisă Britannica. – Buc., 2009. – P. 2262.

N.-M. Şveţ

3 comments:

 1. I think Tesla was an African origin because all humans (Homo sapiens) originated from Africa. :) As far to his Romanian/Illyrian potentially origin, these are all speculation and incomplete informations. So it remains officialy that he was Serb from Croatia (in that time was part of Austrian Empire). After all, it is much more important Tesla's contribution to the science than his ethnic origin. Nationalism is a disease of mankind.

  ReplyDelete
 2. Sergio esti un roman ipocrit nu mai scrie smechere in engleza pe bloguri romanesti miroase de la o posta ca esti fraier...straini nu intra pe blogurile noastre din simplul motiv ca nu ar intelege nimica...Shut the f*** up bitch

  ReplyDelete
 3. Căsnicia mea era aproape la sfârșit când am văzut un comentariu despre un bărbat pe nume Dr DAWN care îi ajută pe oameni să-și recapete soțul și l-am contactat, din fericire, pentru mine, a făcut vrăji după 24 de ore, iubitul meu s-a întors la mine de atunci, căsnicia mea s-a întors. a fost stabil, mulțumesc pentru tot ce a făcut pentru mine, vă asigur că luați legătura cu el,
  este priceput cu următoarele vrăji:
  * vrăji de dragoste
  * vrăji de căsătorie
  * magia banilor
  * vraja norocului
  * Vrăji de atracție sexuală
  * SIDA Cure Magic
  * Casino Cave
  * Peșterile blestemate au fost eliminate
  * Vraja de protecție
  * Magic Loterie
  * Vrăji norocoase
  * Vraja de fertilitate
  * Inel de telekineză
  WhatsApp: +2349046229159

  E-mail: dawnacuna314@gmail.com

  ReplyDelete