Monday, May 26, 2014

Minunile lumii moderne


Minunile lumii moderne: Statuia Cristo Redentor (Cristos Mântuitorul)
 

Statuia lui Iisus (Muntele Corcovado)



Considerat ca fiind una din cele şapte minuni ale lumii moderne, monumentul Cristo Redentor (Cristos Mântuitorul) este amplasat la altitudinea de 710 m pe muntele numit Corcovado, în pădurea Tijuca, în zona de Centru-Sud a metropolei Rio de Janeiro.
Planificat cu ocazia aniversării de 100 de ani de la declararea independenței Braziliei, construcția monumentului a început numai după zece ani, din motive financiare.
Piatra fundamentală a fost pusă la 7 septembrie 1922, lucrările la monument au început în 1926. Schițele proiectului au fost întocmite de inginerul Heitor Silva Costa.
Cu sprijinul Franței și Vaticanului s-a reușit realizarea proiectului și sfințirea statuii la data de 12 octombrie 1931,  ora 19:00. Statuia are o înălțime de 30 metri, împreună cu soclul 38 de metri  (numai capul are 3,75 metri), lățimea la nivelul brațelor 28 metri și o greutate de 1145 tone. În soclu se află o capelă unde pot intra 150 de persoane.
Modelul din gips, precum și sculptura a fost efectuată de sculptorul francez Paul Landowski.
Minunatul monument dedicat lui Isus Hristos a devenit un adevărat simbol al Americii Latine. În prezent, Monumentul este folosit de biserica catolică la diferite aniversări ca loc de pelerinaj.
Însă, nu mulţi știu, că chipul acestei gigantice sculpturi a fost opera sculptorului român Gheorghe Leonida.
Gheorghe Leonida provine dintr-o familie care a dat numeroase personalităţi, dintre care surorile sale Eliza Leonida-Zamfirescu (n. 10 noiembrie 1887, Galați - d. 25 noiembrie 1973, București,  ingineră și inventatoare, șefă a laboratoarelor Institutului Geologic al României, a fost membră a Asociației Generale a Inginerilor din România și membră a Asociației Internaționale a Femeilor Universitare, unanim recunoscută drept prima femeie inginer din lume) şi Adela Leonida-Paul (n. 7 aprilie 1890, Galaţi – d. 1928, Bucureşti), medic oftalmolog, precum  şi fratele Dimitrie Leonida – inginer, specialist în energetică, profesor universitar, om de știință român, fondatorul primului Muzeu Tehnic din România, actualul Muzeu Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida” ).
 
 Gheorghe Leonida s-a născut la Galaţi, în 1892 (1893, după alte surse), in familia intelectualilor Anastase Leonida şi Matilda Gill.
A absolvit liceul la Bucureşti, unde apoi a urmat Conservatorul de Arte Frumoase, secţia sculptură.
Debutează în 1915, la un salon naţional. A luptat în Primul Război Mondial.
După război, timp de trei ani continuă studiile de artă în Italia, iar operele sale au fost încununate cu mari premii la Roma (pentru lucrarea „Reveil”) şi la Paris („Le Diable”).
În 1925 se stabileşte în capitala Franţei, unde Paul Landowsky tocmai primise comanda pentru statuia Cristo Redentor (Cristos Mântuitorul).



Devenind celebru în Franța ca portretist, Gheorghe Leonida a fost angajat de către Paul Landowsky în echipa care a început să lucreze la statuia gigantică de la Rio de Janeiro în 1922, fiind însărcinat să sculpteze capul monumentalei statui a Mântuitorului. Materialul de construcție este compus din beton armat, acoperit cu un strat de mozaic.
 
Revenit în ţară, Gheorghe Leonida a continuat să sculpteze, însă a murit la numai 49 de ani, în primăvara lui 1942, căzând de pe acoperişul casei familiei sale din Bucureşti, în timp ce culegea flori de tei.
Lucrările sale se află în principal la Castelul Bran şi la Muzeul Naţional de Artă, dar pot fi admirate şi la alte mari muzee bucureştene.


Pentru mai multă informaţie:
Enciclopedia personalităţilor din România : Lucrare principală : O enciclopedie a personalităţilor cu circa 3740 noi înregistrări, 1900 actualizări, 2540 nominalizări, parţial cu fotografii ale personalităţilor din România / fondată de Ralph Hübner ; red. : Mihaela Andreea Adam, Gabriel Marius Balaşcău, Eugen Barbu, ... ─ Ed. a 2-a . ─ Bucureşti : Hübners Who is Who, 2007
                                                                                                                Maria Sargun

No comments:

Post a Comment