Monday, March 5, 2012

Curiozităţi despre carte...

Cea mai mare carte din lume...   

este "Atlasul Klencke". Pentru a o ridica, este nevoie de şase persoane.                                                                               
Pentru a putea fi deschisă, mai sunt necesare încă două persoane, întrucât exemplarul măsoară 1,75 metri în înălţime şi 1,90 metri în lăţime. Această carte neobişnuită a fost un cadou din partea neguţătorului olandez Yohannes Klencke regelui Charles al II-lea, după reaşezarea acestuia pe tronul Angliei, în 1660.

Cea mai renumită librărie de pe mapamond...

Se numeşte Shakespeare and Company. Deşi este situată pe strada Bucherie, nr.37, din capitala franceză, această librărie emblematică şi-a creat renumele prin nenumăratele vizite pe care le primeşte din partea turiştilor din toată lumea. A fost inaugurată în anul 1919, într-un sediu de pe strada Dupuytren, fiind închisă în 1941, după ocupaţia germană. Porprietara sa, Sylvia Beach (1887 - 1962) este cunoscută la nivel mondial, ca editor al celebrului roman "Ulise" ("Ulysses"), de James Joyce.

Una din cele mai scumpe cărţi din lume - "Birds of America" (Păsările Americii), vândută cu 7,9 milioane de dolari!

Un exemplar rar al cărţii "Birds of America", o lucrare semnată de ornitologul franco-american John James Audubon, datând din secolul al XIX-lea, a fost vândut la licitaţie pentru 7,9 milioane de dolari, la New York. 

Volumul, de dimensiuni impresionante, are o vechime de 183 de ani şi este, de fapt, o uriaşa colecţie de desene cu speciile de zburatoare din Lumea Nouă.
Pe fiecare dintre cele 435 de planşe, păsările sunt înfăţişate în mărime naturală.
În lume există doar 119 copii complete ale acestui volum, iar 108 sunt deja in muzee. 

 

 

Cele mai scumpe 20 de cărţi din istoria omenirii

No comments:

Post a Comment