Thursday, August 1, 2013

Din calendar – 1 august

S-a născut Herman Melville, eseist, poet şi scriitor american, considerat astazi unul dintre cei mai mari romancieri ai lumii (1 aug. 1819 - 28 sept. 1891).
Romanul "Moby Dick", deşi a avut parte de o primire extrem de rezervată în momentul apariţiei, l-a făcut celebru după moartea sa.
"Moby Dick" - o capodoperă a literaturii universale, a reprezentat o sursă de inspiraţie şi pentru mulţi cineaşti..
Cartea “Moby Dick”, a fost publicat pentru prima dată în trei volume, la Londra, în oct. 1851 iar prima ediţie americană a cărţii a apărut la 14 noiembrie 1851, la New York.
Romanul “Moby Dick” prezintă aventurile căpitanului Ahab de pe vasul Pequod, obsedat de dorinţa de a ucide legendara balenă albă Moby Dick, care îi cauzase pierderea unui picior. Naratorul este un alt membru al echipajului, Ishmael. Romanul este dedicat de Herman Melville prietenului său scriitorul Nathaniel Hawthorne.

S-a născut Pantelimon Halippa (Pan Halippa) (1 aug. 1883 -30 apr. 1979), publicist şi om politic român basarabean, unul dintre cei mai importanţi militanţi pentru afirmarea spiritului românesc în Basarabia şi pentru unirea acestei provincii cu România. A fost preşedintele Sfatului Ţării care a votat unirea în 1918. A ocupat funcţii de ministru în diferite guverne. A fost persecutat politic de regimul comunist şi închis la Sighet.
Membru corespondent al Academiei Române, exclus în 1948, repus în drepturi în 1990.

No comments:

Post a Comment