Wednesday, May 16, 2012

18 mai - Semnificaţia zilei

Ziua internaţională a muzeelor 
Se marchează din 1977 şi constituie un prilej pentru creşterea gradului de conştientizare a importanţei rolului şi statutului muzeelor, ​​în dezvoltarea societăţii.
Genericul anului muzeal 2012 este "Muzeele într-o lume a schimbării. Noi provocări. Noi inspiraţii" (Museums in a changing world. New challenges. New inspirations). 



Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei invită la 
Ziua Internațională şi Noaptea Europeană a Muzeelor...

                                    ***
1048 - S-a născut Omar Haiām, poet persan 
cunoscut mai ales pentru catrenele (rubayatele) sale
(18 mai 1048 - 4 dec.1131).
A fost unul din marii umanişti ai vremii, cu vaste 
cunoştinşe în domeniul matematicii, fizicii, astronomiei, 
avînd însă şi largi cunoştinţe de filozofie mai ales din gândirea 
Greciei antice. Lui i se atribuie inventarea geometriei algebrice.
A fost directorul observatorului din Marv şi a prezidat grupul 
celor opt astronomi care, în anul 1074, a efectuat reforma 
calendarului musulman, calendar care este mai exact decât 
cel Gregorian, întreprins cinci secole mai târziu.  
Medic şi astronom oficial al curţii regale.

Singurătatea omului 
                              de Omar Haiām,
Să-ţi faci puţini prieteni. Din tine nu ieşi.
Căci prea des falsitatea credinţa ne-o înfrânge.
Când ţi se-ntinde-o mână, 'nainte de-a o strânge,
Gândeşte-te că poate te va lovi-ntr-o zi.
                        Să nu-ţi dezvălui taina din suflet celor răi.
                        Nădejdile, - ascunse să-ţi stea de lumea toată.
                        În zâmbet să te ferici de toţi semenii tăi,
                        Nebunilor nu spune durerea niciodată.
O, tânăr fără prieteni mai vechi de două zile,
Nu te-ngriji de Cerul cu-naltele-i feştile!
Puţinul să-ţi ajungă, şi zăvorât în tine,
Tăcut contemplă jocul umanelor destine ...
         
1799 - Se stinge din viaţă  Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais,  ceasornicar, inventator, muzician, politician, editor şi dramaturg francez, cunoscut pentru piesele lui de teatru, în special cele trei piese cu "bărbierul Figaro" (24 ian. 1732 - 18 mai 1799).
Fiul unui ceasornicar, a inventat un mecanism de ceasornic, dar a trebuit să-şi apere brevetul de invenţie într-un proces intentat împotriva sa. Pentru a se apăra, a scris o serie de pamflete inteligente care i-au adus ulterior popularitatea de scriitor.
Comedia sa "Bărbierul din Sevilia" (1772) nu a putut fi pusă în scenă timp de trei ani, deoarece critica aristocraţia. "Nunta lui Figaro" (1784) satiriza, de asemenea, nobilimea, fiind iniţial interzisă. Piesele au devenit mai târziu scenarii ale unor opere celebre de G. Rossini şi W.A. Mozart.

 
1850 - S-a născut Oliver Heaviside, inginer electrician, 
matematician şi fizician englez, autodidact 
(18 mai 1850-3 febr. 1925). 
A adaptat numerele complexe pentru calculul circuitelor electrice, 
a inventat metode matematice pentru rezolvarea ecuaţiilor 
diferenţiale, a reformulat Ecuaţiile lui Maxwell şi, independent 
de Josiah Willard Gibbs, a descoperit calculul vectorial.

 


1872 - S-a născut Bertrand Arthur William Russell, filosof, 
matematician, istoric şi critic social britanic (18 mai 1872-2 febr.1970). 
Premiul Nobel pentru Literatură, în anul 1950. 





 
1883 - S-a născut Walter Adolph Gropius, arhitect 
şi pedagog german (18 mai 1883 - 5 iulie 1969). 
Fondator şi director al Bauhaus
Unul din marii arhitecţi ai secolului 20.
 




1920 - S-a născut Papă Ioan Paul al II-lea
(18 mai 1920 - 2 apr. 2005).
Papă al Bisericii Catolice, episcop al Romei şi suveran pontif al Vaticanului, de origine polonez. Militant pentru pace, dreptate şi echitate socială. Considerat una dintre cele mai de seamă personalităţi ale epocii.
Numele la naştere Karol Józef Wojtyła.
S-a născut la 18 mai 1920, la Wadowice, lângă Cracovia (Polonia), ca fiu al unui ofiţer în retragere. Se stinge din viaţă la 2 apr. 2005, în reşedinţa sa papală din Vatican.
A fost primul papă de altă origine decât cea italiană de la Papa Adrian al VI-lea, adică din 1522. Pontificatul său de 26 ani (16 oct. 1978 – 2 apr. 2005) este considerat al treilea ca lungime din istoria Bisericii Catolice, în urma Sfântului Petru (estimat între 34 şi 37 ani) şi a lui Pius al IX-lea (31 ani).
De la vârsta de 12 ani a rămas orfan. În tinereţe a fost interesat de filozofie, de poezie şi chiar deteatru; a lucrat ca bibliotecar, reuşind să înveţe mai multe limbi străine, inclusiv greaca şi latina.
După absolvirea liceului Marcin Wadowita, s-a înscris, în anul 1938, la cursurile Facultăţii de Litere şi Filozofie a Universităţii Jagiellone din Cracovia. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi al ocupaţiei naziste a Poloniei, Universitatea fiind închisă, iar cursurile suspendate (1939), a lucrat ca mesager, apoi ca muncitor într-un atelier de prelucrat pietre.
Din 1942 se înscrie la un seminar clandestin condus de Arhiepiscopul din Cracovia, Cardinalul Sapieha, devenind preot catolic la 1 noiemb. 1946. Îşi continuă studiile teologice la Universitatea Papală Angelicum a Vaticanului, unde îşi va da licenţa, apoi şi doctoratul în teologie (1948).
În 1953 i se încredinţează Catedra de teologie morală şi etică socială la Facultatea de Teologie din Cracovia, fiind apoi numit profesor de etică la Universitatea Catolică din Lublin (1954). În acest oraş fondează un Institut de Morală Creştină, a cărui direcţie o va deţine până în 1978.
În 1957 îşi ia al doilea doctorat, în filozofie, la Universitatea Catolică din Lublin. Un an mai târziu este numit epicop şi ajutor al Arhiepiscopului Baziak, fiind la doar 38 de ani cel mai tânăr episcop din Polonia. Participă în 1962 la cel de al Doilea Consiliu de la Vatican şi în dec. 1963 este numit Arhiepiscop de Cracovia, iar în iun. 1967 Papa Paul VI îl numeşte cardinal.
La 22 oct. 1978, după stingerea din viaţă a lui Papa Ioan Paul I, Karol Wojtyla a fost încoronat ca Suveran Pontif, cu numele Ioan Paul II. A fost primul Papă de origine slavă.
La începutul pontificatului lui Ioan-Paul al II-lea, Sfântul Scaun avea relaţii diplomatice cu 84 de state. Până în 2003, numărul lor era de 172 de state. A participat ca membru deplin sau ca observator în diverse organizaţii internaţionale şi regionale. A exprimat punctul de vedere catolic în toate marile foruri internaţionale; a promovat dialogul ecumenic şi interreligios.
S-a angajat personal în atenuarea sau rezolvarea unor probleme complexe ale păcii interne şi internaţionale: în Nigeria, în Chile, în Nicaragua, în Iugoslavia, în Orientul Apropiat, în Cuba, în Filipine. Cele mai multe din vizitele sale internaţionale au fost realizate în dublă calitate, de şef de Stat şi de şef al Bisericii Catolice. În anumite cazuri, s-a folosit de propria imagine, de prezenţa mediatică, indiferent de riscuri şi cu un realism dezarmant: “Eu predic Evanghelia, nu Democraţia!”.
Intervenţiile sale au constituit totdeauna un pericol pentru regimurile dictatoriale. A susţinut mişcările disidente din fostul bloc sovietic, în special sindicatul Solidarność din Polonia şi a avut astfel un rol hotărâtor în una dintre cele mai mari schimbări politice din istorie – căderea Cortinei de Fier în Europa de Est la sfârşitul anilor ’80.
La 13 mai 1981, Ioan-Paul al II-lea a fost victima unui atentat la viaţa sa, comis de Mehmet Ali Agca, de origine turc. În 1984, înainte de vizita sa în Venezuela, poliţia politică din acea ţară a descoperit şi contracarat un complot de asasinare a Papei, pus la cale de o grupare extremistă. La 6 ian. 1995, Poliţia din Manila, Filipine, a dejucat Operaţiunea Bojinka, care era de fapt un plan pentru uciderea lui Ioan Paul al II-lea.
Doctor Honoris Causa al Universităţii Spiru Haret din Bucureşti (2004).
Succesor al său a fost declarat Joseph Ratzinger (Benedict al XVI-lea).
Cercetătorii polonezi au stabilit descendenţa valahă a Papei, demonstrând, că păstorii români din nord-vestul Transilvaniei şi Moldovei s-au stabilit în peste 500 de localităţi de pe teritoriul polonez, timp de trei secole, unde funcţionau legile valahe - ius valachicum. În unul dintre aceste sate, Czaniec, s-a născut pe la 1788, străbunicul Papei, Vartolomei Wojtyla. Numele Wojtyla este des întâlnit în documentele medievale şi provine din românescul Voitilă.



                                          Bucureşti, 1999



No comments:

Post a Comment