Wednesday, May 9, 2012

10 mai - Semnificaţia zilei




1755 - S-a născut navigatorul şi exploratorul american Robert Gray
(10 mai 1755 - iul.1806).








1788 - S-a născut Jean Augustin Fresnel, fizician şi matematician 
francez, inventatorul lentilelor Fresnel (10 mai 1788 – 14 iul.1827).
Prismele Fresnel, utilizate la construcţia proiectoarelor şi farurilor 
maritime, au fost instalate pentru prima dată  în Franţa în 1823,
iar din 1850 sunt folosite pretutindeni.   




1877 - Senatul României votează proclamaţia de independenţă faţă de Imperiul 
Otoman, independenţă recunoscută prin Tratatul de la Berlin din 1878.

 "Independenţa României" de Aristide Demetriade 
               film mut,anul 1912 


Filmul "Independenţa României" din anul 1912, distribuit în Transilvania, Austria, Ungaria, Franţa şi Rusia. În el au jucat mai mulţi actori ai Teatrului Naţional pentru a-i înfăţişa pe domnitorul Carol I (Aristide Demetriade), Osman Paşa (Constantin Nottara), primul ministru Mihail Kogălniceanu (Ion Niculescu), generalul Cernat (Ion Dumitrescu), generalul doctor Carol Davila (Ion Merişescu), ţarul Alexandru al II-lea al Rusiei (Pepi Machauer), generalul Arion (Ghiţă Popescu), mitropolitul şi generalul Totleben (Constantin Orologea), principesa Elisabeta (Constanţa Demetriade) sau personaje legendare precum Peneş Curcanul (Aurel Athanasescu) şi Rodica (Jeni Metaxa- Doro), preluate din poeziile lui Vasile Alecsandri. Şi-au mai dat concursul actorii Elvira Popescu, Aristiţa Romanescu, Ion Brezeanu, Maria Filotti etc. şi, în calitate de interpreţi, operatorul Nicolae Barbelian sau dramaturgul Gheorghe Ciprian.Totuşi, meritul cel mai mare al filmului este că prin utilizarea a 80.000 de figuranţi, din care o parte chiar veterani ai Războiului de independenţă, a rezultat o superproducţie cinematografică recunoscută ca atare de presa franceză, comparabilă în epocă doar cu filmele lui Giovanni Pastrone sau mai târziu, în România, cu filmele istorice ale lui Sergiu Nicolaescu. Este interesant totodată faptul că este vorba aici de unul dintre primele filme din lume în care un suveran s-a putut vedea în calitate de personaj, astfel încât Carol I a acordat sprijin financiar pentru realizarea filmului.

1894 - S-a născut Elvira Popescu, actriţă română de teatru şi film
A făcut o strălucită carieră în Franţa, devenind cea mai iubită actriţă de teatr.
Studiază arta dramatică, la început cu unchiul ei, actorul Ion Nicolescu, apoi la Conservatorul de Artă Dramatică din Bucureşti. Studentă fiind, debutează cu rolul „Ileana Cosânzeana” din Înşir'te mărgărite de Victor Eftimiu. După absolvire este angajată la Teatrul Naţional din Bucureşti. Joacă la „Excelsior”, alături de Gheorghe Storin, Ion Manolescu şi Aura Buzescu şi pune bazele Teatrului „Mic” (1922) împreună cu actorii Ion Iancovescu şi Al. Mihalescu. În 1923 debutează pe scena franceză, la Théâtre de la Michodière din Paris, unde fusese angajată de Louis Verneuil, cu piesa Ma Cousine de Varsovie, scrisă special pentru ea. Critica o elogiază încă de la început, supranumind-o „Reine du Boulevard”, „Notre Dame du Théâtre” sau „Monstre Sacré”.
De-a lungul celor 65 de ani de carieră teatrală, repertoriul ei a cuprins piese ale autorilor Louis Verneuil, Henry Berstein, André Roussin, Sacha Guitry ş.a. A jucat şi în nenumărate filme, de la Independenţa României (1912), La Présidente (1938), Ils étaient neuf célibataires (1939), Austerlitz (1960), alături de Claudia Cardinale, Vittorio de Sica, Jean Marais sau Orson Welles, Plein Soleil (1960), din distribuţia căruia a făcut parte şi Alain Delon, până la ultima sa apariţie, în serialul TV. La Voyante (1972) etc. A condus mai multe trupe la Théâtre de Paris şi Théâtre Marigny şi a continuat, până la o vârstă înaintată, să ţină un salon vizitat de o seamă de artişti sau persoane publice ca André Roussin, Guy de Rotschild, Jacques Chirac, Pierre Cardin, Valéry Giscard d'Estaing ş.a.
Membru de onoare al Academiei Române (31 mai 1993), a primit de două ori Ordinul „Legiunea de Onoare” şi un Premiu „Molière” pentru cea mai bună actriţă, decernat de Asociaţia Actorilor Francezi. Astăzi una dintre sălile Théatre Marigny şi cinematograful Institutului Francez din Bucureşti îi poartă numele. A fost înmormântată în Cimitirul „Père Lachaise” din Paris. „Când apărea Elvira Popescu pe scenă, un fluid magnetic străbătea sala. Orice piesă, oricât de slabă, căpăta viaţă şi orice spectacol începea să strălucească. Spectatorii nu o lăsau să plece de pe scenă, iar aplauzele şi bisurile nu mai conteneau” (Jerzy Toeplitz). 
(http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Elvira_Popescu)


1899  - S-a născut Fred Astaire (Frederick Austerlitz), actor, dansator şi cântăreţ american 
(10 mai 1899 - 22 iun. 1987).






1971 - Se stinge din viaţă Mihail Jora, compozitor, pianist
şi dirijor român (2 aug. 1891 - 10 mai 1971).  Membru titular (1955) al Academiei Române. A fost profesor şi Rector al Academiei Regale de Muzică din Bucureşti.




No comments:

Post a Comment