Thursday, July 1, 2010

Un început de cale într-un domeniu nou

Sunt absolventǎ a Universitǎţii de Stat din Moldova, Facultatea Limbi şi Literaturi Moderne, Specialitatea Limba şi Literatura englezǎ-limba francezǎ. De un an şi jumate activez la Calendarul Naţional, publicaţie a Bibliotecii Naţionale din Moldova. Lucrul elaborat ţine de domeniul cercetǎrilor şi anume a celor bibliografice. Este un lucru foarte interesant ce deschide uşile spre o cantitate mare de informaţie de care ştiam foarte puţin. Eu fiind o persoană atrasă de informaţie şi dornică de a cerceta şi a cunoaşte domenii noi, jobul de faţă îmi dă această posibilitate.
Zi de zi mă aflu in aşa zisă Lumea carţii, pentru că cartea este prima şi cea mai valoroasă sursă de cunoaştere, de unde depistez, acumulez şi învăţ. E interesant şi uneori şocant plăcut cum printr-o informaţie anume, sau prin multitudinea de cǎrţi la care am acces aflându-mă în postura de specialist al Bibliotecii Naţionale, descoper cărţi de valoare, sau informaţie utilă pentru toţi cei dornici de cunoaştere, de care nici prin cap să-mi treacă că ar exista aşa ceva.
Până mai ieri, nu am ştiut şi nici nu am auzit de Iorgu Tudor, Gheorghe Bezviconi, sau Valentina Rusu-Ciobanu, şi multe alte personalităţi de valoare naţională şi mondială, iar azi pot să spun ferm cine sunt ei, ce au făcut şi ce au lăsat valoros, atât luaţi în particular pentru neamul românesc, cât şi la general, pentru omenire.
Sunt foarte multe de spus despre acest domeniu de cercetare, care este un fel de aventură pentru mine, iar eu fiind ca Alisa în Ţara Minunilor, în concluzie, spun sincer că m-a format mult ca personalitate. Plus, colectivul în care activez, zi de zi îmi dă sentimentul şi şansa de a acumula utilul, iar sfaturile unor oameni de o inteligenţă de invidiat, sunt demne de urmat.
E fericit omul care înţelege sensul şi valoarea cărţii. Iar eu sunt un om fericit, pentru că viaţa mi-a acordat şansa să desoper domeniul cercetărilor bibliografice, pe care mai ieri îl treceam cu vederea.

Nastas Tatiana, specialist principal serviciul Cercetări bibliografice BNRM

No comments:

Post a Comment